Rintihanku

Friday, October 31, 2008

Sambal Bilis

mlm tadi sempat wat sambal bilis. dlm lengoh2 kaki tuh, buat jgk lah sambal nih psl dh tak menahan! sgt rindu nk mkn!


tak yah la citer bhn2 n cara2 mmbuatnya..korang seme mesti tau kan..bkn ssh pun, sambil2 mandi pun blh buat sambal ni tau!

pagi ni bwk g opis, mkn reramai. mak ai sgtlah pedasnye. rasa mcm nk tumbuh pokok lada je dlm perut nih. huhu....

pedas woooo.....



smlm ptg g jogging lagi. kat botani lagik. kali ni ber3 je ngn shah n nazri. yg lelain seme ada hal. besh gak, ada bodyguard hensem 2 org nih.
hasil dari jogging smlm n kelmarin, abis lenguh kaki peha n perut pun rasa keras jek. huhu dh lama x exercise. en nazri n en shah wat sit up..
aku ada je sit up bench kat umh tp skali guna, dmm seminggu. kui3 pastu dok nyandar kat dinding je mende alah tuh..xoxo

kalau time ramai, kitorg siap poco2 lagik..huhu beshhhh

Thursday, October 30, 2008

Jemput-jemput

smlm petang pegi jogging @ taman botani. gler lama dh x jogging. 2-3 bulan kot.
smlm jogging ngn member nih leh plak sambil2 jogging tuh dia citer psl burung. jenis2 burung. burung ada bintik, tak de bintik. tapi satu pun aku tak ingat.

well, u know me...masuk tinga knn, kuar kat anak jari kaki kiri. xoxo

blk umah smlm mcm nk masak nasi. dh kuarkn sotong nk wat sambal sotong. tp kaki plak lenguh, tak blh nk berdiri lama (dh lama x jogging kot), jd kensel jelah masak.

last2 makan kat luar @ sg merab, bangi. mkn mee goreng mamak (tp kedai melayu)...

balik umh @ 11pm, terus prepare bhn2 utk wat jemput2. dari last week teringin nk wat jemput2 tp last week asik wat ns goreng jek.

antara bhn2 utk jemput2 nih : carrot, ubi kentang, kubis, ikan bilis, lada kecik, garam, tepung, air...

simpan dulu, letak dlm peti...

pagi tadi mcm biasalah..kalau nk msk pagi2 kenalah bgn awal. sambil mandi n bersiap to work, blh je goreng jemput2 but a bit masin lah. pagi tadi masa gode2, lupe smlm dh letak garam ke blm. so tadi add la sikit lagi garam. terasalah masin sikit. tp xpe, masih sedap dimakan begitu shj. opppss, mkn ngn sos yg sendiri buat. cilibo tuh kacau ngn gula & bwg putih yg ditumbuk. pstu tapis..tadaaaaa maka siaplah Cili Sos Cap Cik Lynn...hohoho


tarraaaaa...ni lah hasilnye...

nampak tak sos tuh? pedas menyegat woo..
tu bedak tu brand Artistry u...chewah..promote2..

oh ye..just to share;-

"what a very good start this morning. feel so happy at work, more motivate, more positive than yesterday..well, that's how life should be isn't? just to share a little that i'm so happy for no reason today! hopefully to have this feeling at every single minutes of my life :) "

Wednesday, October 29, 2008

Jamuan Raya BPKK

jap tadi jamuan raya ofis aku. kitorg wat pot luck. tp aku tak join mkn pun. join pun kejap je utk snap bbrp gambar. np aku tak mkn ek? hmm ada sape2 blh agak tak nape aku tak mkn? sbnrnye nk sgt mkn tapi...tawar hati.

bak kata yg berkata2 'semut seberang laut, nampak. tp gajah dpn mata pun tak nampak'..
takpe2, kata org jgk 'sabar tu sebahagian dpd iman'..
so, dpd aku layan bende remeh temeh nih baik aku wat keje @ wat2 bz kat bilik sendiri.
cool..cool...huhu

'biar org buat kita, jgn kita buat org'....

antara juadah yg ada.....
aku sponser satay 100 cucuk. tp tak mkn pun :(



n gambar di bwh : celeb skali besdei Pn. Nor & En. NashriQ...




hadiah disampaikan oleh Dr. Safiah Bahrin (Ketua Penolong Pengarah Kanan)
jemput mkn semua....
gambar atas dari kiri : Cik Faizah, Angah, Cik Hazreen Zuliesh Hashim

kenduri kawin hasyamie & open house shah..

ahad lepas g kenduri kawin x-ofismate kat jenjarom, selangor. fuhh sgt mencabar nk cari rumah dia nih..
ha ni bkn rumah dia. aku pun kompius rumah apa nih. np dia wat umh ni ek. bilik tetamu ke? tak kan utk kucing kot? utk warga tua pun bkn...utk kanak2 kot. main pondok2. hehe
tu yg baju kotak2 tu namanya en. nazri & yg tudung putih tu namanya wan. both kwn baik aku kat ofis nih (sori la wan, tak nampak muka). yg tudung kaler biru tu PZM (Pegawai Zat Makanan), namanya Pn. Ainan.

ha ni lah pengantinnya. 'Azila & Hasyami'..dorg dh nikah 8.8.08 ari tuh. sanding je 26.10.08
pas mkn kitorg ke rumah shah lak kat KL.
Berdiri dari kiri : En. Am, Cik Wan, Cik Lynn, En. Shah (selaku tuan rumah) Duduk dari kiri : Cik Nana, En. Nazri, En. Fadhil, Cik Min
(seme bujang lagik..korang pilih la yg mana nak ek!)

pinjam kwn punye..

huhu..korang ingat, pinjam ape? heheh..ni tgh boring gler, kol member..pinjam anak dia. kol 3pm gerak dari putrajaya. kol 3.40pm gitu, amik ada dia kat petronas kg. baru (umah dia kat kuarters polis area situ gak..pe ntah nama tempat tuh, blh plak lupe)..

wat g jln. memula g umh ofismate kat damansara..mkn mee hoon sup..besh wooo, gler pedas!
pas mkn g jln kat the curve..
memula ingt nk g klcc gunting rambut. last2 potong kat the curve nih. takdelah mhl pun....sian budak nih, sejam tunggu aku siap..
'auntie, ble nk blk nih'...

comel tak? umo 6 tahun, panggil dia kakak..anak sulung dari 3 beradik..umo mak dia sebaya aku. anak puyu aku baru 2 tahun.. :D


pas gunting rambut, bwk kakak ni mkn kat Mc'D, then g tesco..dia nk main2 kat sini...kol 8++pm, antar dia balik..sekian..





boring2sakan.com.my

sabtu lepas boring sgt. member ofis wat openhouse tp aku tak g. hmm...ape ek nk buat. pk punye pk, aku pun g ler satu tempat nih. sampai sana g mkn. pas mkn round2 tgk ada sessi lukis melukis. sekeping RM20..menarik gak ek..apa lagik aku pun usha line, tgk clear jek xde org, aku pun amik le kesempatan nih..jeng..jeng..jeng..

huhu tu baru mula...

ni aku dh setart boring..tak tahu nk pandang ape..'ish..apa la mamat ni lukis..hensem ke x aku nnti? ish2...'..haha

uiks..ms ni dh setart ramai org..ish2 sebuk je dorg2 nih..mcm la aku ni artis korg nk tgk2 sgt..ramai woo blkg budak2 nih..malu beb..'boleh plak la time ni nk ramai org..abg baju putih nih plak tahu je baca pkran aku yg tgh boring n malu nih'....


bro in black shirt nih pun time nih la sebuk2 nk lukis gak gambar aku. lagi la aku segan. kiri kanan dok lukis gambar aku. mana aku nk pandang nih? dh b'pinar bijik mata aku pandang muke alleycats dpn aku nih..tiang tu pun dh tembus dh..bile nk siap ni wei? kata 10 minit! ni dh 15 minit! peminat pun dh makin ramai nih!



ha ni lah hasilnye..
ceh..apadaaa..ingat jadilah erra fazira ke, amy mastura ke..

Friday, October 24, 2008

I luv my work!

i luv my work! tapi pagi ni lambat punch. kuar rumah dh awal, 7.15am. patutnye 7.30am dh tiba ofis tp saje g breakfast dlu kat 16. pagi2 dh mkn nasi berlauk. huhu camne nk kempiskn perut?

masuk2 ofis je bos dh sampai..mana taknye, dh 8.20am! kelam kubatlah aku. terus letak beg n masuk bilik bos. nasib bos tgh 'on d fon'. cpt2 je aku on pc, bkk email n siram pokok bunga dia.

fuhh, lega beb. nasib mood dia ok hari nih..

k lah, that's all for now, nk settle down few things dlu..

Thursday, October 23, 2008

ubat batuk cap ibu & anak

video

sian bdk nih kena gelak...

bersungguh2 ibunye batuk semata2 nk buat anaknye gelak..chaayoookkk!

another vid of ashran.

video

video

vid ashran ms baby..

ahmad albab

ha botol air masak nih, aku yg punye. hahaha (gelak ahmad albab)..

aku ni sgt tak suke minum air masak. kalau air suam, blh la terima. tapi kalau air masak camni, usah haraplah. ni aku snap sbb nk bgtahu korg2 seme bhwsanya..aku berazam utk perabihkan isi kandungan air dlm botol nih dlm ms 8 jam (waktu bekerja).

n kalau korg nk tahu gak, 2 hari dh air tu takat tu jek..haha (gelak biasa)

adus..nplah ssh sgt nk minum? rasa mcm lekat kat tekak jekkkk..huhu..

gambar yg nih plak aku snap kat kedai bakery masa kat kota bharu ari tuh. lawak giler tgk nama bun nih. terus je aku snap. ada ke nama lutut. pasni pusat pizza plak. tak pun siku pizza. aku snap aje, x bli pun!





ceritaku




fuhh penat baca blog kawan2. hmm hari nk citer pasal pe ek. ha upload gambo dlu, baru ada idea nk story mory kan...jap ek...


ha..ashran lagik..aku ske citer psl bdk kecik nih..bdk nih kalau ada aku, ssh nk senyum. ngn org lain dia leh je main salam2, peluk2..bile nmpk aku je, terus je garang semcm..haha lawak2..

ha cube korang teka..yg mn sorg ialah ashran? wakakaka..


Wednesday, October 22, 2008

Ashran

jeles plak tgk blog member2 seme ada psl anak2. aku ni ada anak ikan puyu je kat umah. 2 ekor ngn sekor ikan kaloi. itupun housemate yg jaga (tQ eina sbb rajin bg ikan2 aku mkn). akuarium pun org lain cucikan. so apa peranan aku ek? sbg tuan ikan jek. nak ikan tergedik-gedik tp org lain plak yg jaga. hehe..

so,

entry kali nih aku nk perkenalkan u all seme ngn anak buah aku yg sorg nih..anak buah baru sorg, leh la aku nk glamerkan kat sini. kalau 18 org, xde laratnye aku nk upload gambar 18 org tuh...












Nama baby nih : Mohd Ashran bin Mohd Zainor..
Lahir : 31 Ogos 2006 (anak merdeka)


comel gler! hensem! tp...x nak langsung kat cik ngah dia nih. ha kecualilah kalau dia merajuk ngn nenek, barulah dia dtg kat cik ngah dia nih. tu pun x lama..2 minit je..bile dia tersedar yg dia berada dlm pelukan cik ngah dia, baiklah cpt2 aku lari..kalau x, dpt high 5 kat pipi aku..hahahaha...
dia ni x ske aku sejak dia x leh merangkak lagi..sbb aku ni ske je cubit pipi dia pastu ske je mrh dia. saje mrh ske2, nk wat dia nangis. haha padanlah muka aku, sampai skrg dia tak leh tgk aku. haha..lawak..lawak..

Tuesday, October 21, 2008

sessi petang for today..

since bos takde, jadinya banyak la masa lapang nak ber-emails n ber-blogging also ber-YM. tp xde pun chat ngn sesape. kinda of malas sikit hari ni.
pagi ni lambat sket mandi. sengaja n lagipun 'cuti'. mandi tu pun lambat2 jek. sempat lagi 7.15am wat nasi goreng. ala nasi goreng bodo2 je. letak telur n cili. pedas wooo..abis gak bwk g opiz..cik reen, cik wann n en shah sama2 mkn..
ni tgh tunggu en. am nk check pc bos yg lambat mcm siput tuh. dari dlu aku suh dia tukar pc baru, x nk. katanye syg pc tuh. mmg la syg tp dh tak menyenangkan keje n telinga aku nih (sbb kena dgr dia komplen pc slow)...last2 skrg ni baru dia nk tukar yg baru tp sblm tunggu yg baru terpaksalah en am tu buat apa2 yg patut dlu.
k lah, nk g 'bank' jap..buat apa2 yg patut.
:)

The real dugaan..

pagi ni tergerak rasa hati nk kol kwn lama. kwn baik dari darjah 1 ~ form 5 sama kelas. last year n bbrp kali this year kol dia tanya khabar. x penah pun dia citer mslh dia. tiba2 hari ni ntah camne dlm gelak2 dia selama ni rupanya menyimpan kisah duka.

orgnya lawa, cantik..glamor ms skolah. g mn2 ada je yg usha. dh kawin, ada anak sorg. rupanya dh 3 bln bercerai. gara2 org ketiga, usia perkahwinan yg baru menjangkau 2 tahun lebih putus mcm tu je. org ketiga tu kalau anak dara kira orait la lagi, ni dh janda anak berapa pun tak tahu.

aku hanya mampu bersimpati n tumpang sedih. yg menanggungnya tu mestilah lagi berat rasa beban dorg. tahun ni je 3 kwn aku bercerai tahun ni dgn pelbagai kisah2 duka dorg.

betapa hebat ujian Allah s.w.t kpd umatnya. kdg2 pelik pk kan segelintir kaum adam nih. yg sorg pun x dijaga, sebuk nk jaga yg lain. apa pun, semua ada hikmahnye. kalau kita x bersabar dlm menerima ujianNya, maka tewaslah. yg menyesal, diri sendiri jgk kan.

teremosi plak aku pagi2 nih. nasiblah bos xde kalau x..kalau x apa ek? ntah..aku pun tak tahu..yg aku tahu skrg ialah, kisah2 benar mereka2 inilah yg memotivasikan aku utk menjadi lebih tabah n kuat utk menghadapi sgl kemungkinan yg akan datang. who knows samada nasib akan menjadi lebih ok @ tak. tp semuanya terpulang pd individu tu sendiri. apa pun yg terjadi, it's not the end of d world, right?

so..to me, myself n i..plz be strong!!!